Future of Globalization / Küresellesmenin Gelecegi
- oozlemozturk
- 13 Şub 2015
- 3 dakikada okunur
Türkçe için yazının içinde asagiya ininiz.
I would like to bring “Future of Globalization” subject forward, because globalization is the major issue in the economic world today and I would like to discuss with a group of people who have different experiences and backgrounds. While some believe globalization has brought great benefits, others feel it has deteriorated the prevailing living conditions in the world.
Globalization is a very complicated word to deeply understand and analyse like all other sociological and political notions. It is not possible to reduce it to only one variant. Globalization is hold by Trivet. Political, Economical and culturel. Political base is the world leadership and policeman of USA. Economical base is international capital movement ( at least 1,5 Billion dollars which is almost 10 Turkish economy). Culturel bases are uniform consumption (World known brands everywhere) and micro- nationalism which means granting self- government to every different culture.
Moreover, globalization has two sources. Technology and politics. The first source is the technology revolution which we can describe communication revolution – phones and information revolution – computers. It became very easy to communicate from Turkey to Nigeria or Canada. The world got smaller and smaller. The second source is end of a Cold War (1991). The years between 1945 and 1991 every movement in the world is structured according to Cold War rules. The world had two poles –West pole which is leaded by USA and East Pole which is leaded by The Soviet Union. This Bipolar World was structured on competition between two camps in culture, art, litreature, technology, military and politics. After the Soviet Union collapse, the world was totally changed.
Those changes created some results which we are today dealing with;
The world is smaller now which means all of us are aware of everything happening in the globe and we are at least emotionally occupied.
Nation states are under danger of disappearance.
Terrorism is increased and spread.
Local and national cultures are dying out.
The economic gap between rich and poor is getting higher and higher.
The democracy and human rights notions are getting around, etc…
Except the last one, all others are negative effects of globalization to one part of the World. However, societies are not developing on uniform straight-line. They are progressing with interaction of opposites. Therefore I strongly believe that the future of globalization will be defined by the will of man rather than the technology. As human beings we will be deciding whether we want to be slaves or we want to be free individuals and bring peace, justice to world.

Türkçe
Sosyolog degilim fakat farklı deneyimleri ve egitimleri çok farklı olan insanların bulundugu ortamda, dünya ekonomisinin ana konusu olan küresellesme ve “Küresellesmenin Gelecegi” ile ilgili düşüncelerimi paylasmak ve sizlerin de görüslerini almak isterim. Bazılarımız küreselleşmenin çok büyük fayda ve yararları beraberinde getirdigine inanırken, digerlerimiz de dünyadaki yasam dengelerini bozdugunu ortaya atabilir.
Diger sosyal ve politik kavramların da oldugu gibi, kürsellesme; derinlemesine analiz edilip anlasılması oldukça zor bir kelimedir. Sadece bir degiskenle açıklanabilmesi mümkün degildir. Üç ayak üstüne yerlestirilmis bir terimdir. Politik, Ekonomik ve kültürel ayaklar. Politik temel dünya liderligi ya da ABD’nin dünya polisliginin üzerine oturtulmustur. Ekonomik temel ise uluslararası sermayenin yer degistirmesi üzerine ( en az 1,5Milyar$ ki bu neredeyse 10 tane Türkiye ekonomisi eder) kültürel temel ise, tekillestirilmis, kalıplastırılmıs tüketim (Dünyaca bilinen markaların yaratılması) ve mikro-milliyetçilik yani her etnik farklılıgın kendisi tarafından yönetilmesi üzerine kurulmustur.
Bunlara ilave olarak küresellesmenin iki kaynagı vardır. Teknoloji ve politika. İlki “Teknolojik Devrim”yani iletisim-bilisim devrimi olarak tanımlayabildigimiz telefon,internet devrimidir. Bu araçlar sayesinde Türkiye’den Nijerya ya da Kanada ile iletisim kurmak çok kolaylastı. Dünya küçüldükçe küçüldü. İkinci kaynak ise 1991 yılında Soguk Savas’ın sona ermesidir. 1945-1991 yılları arası, dünyanın her hareketi soguk savas kurallarına göre sekillendirildi. Dünya ABD tarafından liderligi yapılan batı kutubu ve Sovyet Birligi tarafında lideligi yapılan dogu kutubu olmak üzere keskin hatlarla ikiye yarılmıstı. Dünya, kültürde, edebiyatta, teknolojide, askeri ve politik alanda bu iki kamp arasındaki rekabete göre sekilllendi. Sovyetler’in çöküsü ile dünya tamamen degisti.
Bu degisim bugün ugrastıgımız sonuçları da beraberin de getirdi.
Dünya daha da küçüldü, ve bizler dünyanın herhangi bir kösesinde olan bir olaydan hemen bilgi sahibi olabiliyor ve duygusal olarak etkileniyoruz.
Ulus devletler yok olma tehlikesi ile karsı karsıyalar.
Terör hareketleri arttı ve yayıldı.
Yerel ve ulusal kültürler kuruyup yok oluyor.
Zengin ve fakir arasındaki ekonomik farklılıklar gittikçe artıyor.
Demokrasi ve insan hakları fikri yayılıyor.
Sonuncu madde hariç, digerlerinin hepsi en azından dünyanın bir bölümünü negatif etkiliyor. Toplumlar, düz bir çizgi üstünde tek bir sekilde gelismiyorlar. Zıtlıklarla etkilesim içerisine girip ilerliyorlar. Bu nedenle ben, kürellesmenin geleceginin teknolojiden daha çok insanlıkla sekillenecegine inanıyorum. Biz insanlar köle mi, yoksa dünyaya barıs ve adelet getiren özgür bireyler mi olacagımıza karar verecegiz.
تعليقات